Pienpanimot
”Kotimaiselle pientuotannolle on aina kysyntää, jos laatu on tasaista, hyvää ja hinta jollain muotoa kilpailukykyinen. Tsemppiä!” -Pienpanimo yrittäjä suunnitteilla olevasta mallastamosta
Kuluttajien kiinnostus erikoisoluita kohtaan on kasvanut viime vuosina ja samalla Suomeen onkin rantautunut oikea pienpanimobuumi. Erikoisoluet ovatkin juuri pienpanimoiden valttikortti. Kuluttajat ottavat nykyään entistä enemmän ostopäätöksissään huomioon ympäristön, mutta harva tulee ajatelleeksi, että kotimainen olutkin on ekologinen valinta. Pienpanimoilla on sama arvomaailma. On tärkeää, että raaka-aineet ovat puhtaita, laadukkaita, eikä vain kotimaisia vaan oikeasti lähellä tuotettuja. Panimoissa koetaankin lähellä tuotetun mallasohran tuovan lisäarvoa maltaalle. Myös luomu viljeltyä mallasohraa pidetään arvossa, mutta sen käyttö on vielä vähäistä, sillä kuluttajien keskuuteen luomu olut ei ole vielä saanut jalansijaa. Tärkein laatukriteeri panimoille kuitenkin on maltaan väri ja aromit, joista erityisesti savuaromi.
Yhteen olutpulloon käytetään noin 40 grammaa ohramallasta ja jo vain 15 pienpanimon käyttämä mallas määrä kohoaa vuodessa yhteensä 1 465 500 tonniin. Pienpanimot katsovatkin luottavaisin mielin tulevaan ja monet uskovat pystyvänsä kasvattamaan vuotuista mallaksen hankinta määräänsä. Tällä hetkellä Suomessa on vain yksi hallitseva mallastamo, josta suurin osa panimoista hankkii maltaan oluisiinsa. Pienpanimot kuitenkin toivottavat tervetulleeksi kilpailun alalle ja olisivat erittäin kiinnostuneita hankkimaan maltaan myös toisesta kotimaisesta mallastamosta.
Lähteet: www.pienpanimoliitto.fi/ www.panimoliitto.fi/ www.suomenpienpanimot.fi/ Pienpanimo kysely